Tot voor kort werd algemeen aangenomen dat de hersenen doorgroeiden tot in de late adolescentie. Daarna zou alles zo blijven als het was. Erger nog, door allerlei effecten zoals alcohol, ouderdom, ziekten, bloeddruk, enzovoort werd het alleen nog maar minder. Gedurende de laatste jaren is langzaam een ommekeer in die voorstelling ontstaan. Barbara Strauch, een Amerikaanse wetenschap journaliste heeft resultaten van verschillende onderzoekingen samengevat in haar boek: “The Secret Lif of the Grown-Up Brain” Het schijnt dat er tenminste drie condities zijn waarbij toch nieuwe zenuwcellen in de hersenen kunnen worden gevormd. De drie meest waarschijnlijke zijn:
1. Beweging!
In 2007 heeft Professor Scott Small van Columbia Universiteit in New York aangetoond dat bij muizen die in molen liepen nieuwe hersencellen werden gevormd. Terwijl bij de ‘luie’ muizen nauwelijks nieuwe cellen konden worden aangetoond.
2. Voeding!
Er zijn aanduidingen dat bepaalde voedingsstoffen een positief effect hebben op de functionaliteit van de hersenen. Bijvoorbeeld: bosbessen en rode wijn. Of daardoor ook echt nieuwe hersencellen worden aangemaakt is tot dusver niet bewezen.
3. Hersengymnastiek!
Ook hier is tot dusver niet direct aangetoond dat het oplossen van veel Sudoku puzzels gepaard gaat met een groter aantal hersencellen. Wel lijkt het erop dat mensen die veel hun hoofd gebruiken dat met een groter gedeelte van hun hersenen doen. Het schijnt ook dat met behulp van een intensief en voortdurend gebruik van de hersenen de effecten van Alsheimer aanmerkelijk kunnen worden vertraagd.
In de roman “Twee Waarheden” wordt bij Roel van Warring een knobbel in de hersenen ontdekt. Het blijkt een gedeelte te zijn waar tijdens zijn dromen veel activiteit is. Hoewel er dus aanwijzingen zijn dat nieuwe hersencellen kunnen ontstaan, berust de knobbel van Roel op pure fantasie.