DE ROMAN - TWEE WAARHEDEN -
Neurenberger Rassenwetten van 15 September 1935

Heden is het nauwelijks te geloven dat discriminatie op een dergelijk "grondige" manier gelegaliseerd kon worden. Hoe groot moet de haat tegen de Joden geweest zijn om zoiets mogelijk te maken? Al vanaf 1933 werd het de Joodse bevolking door middel van ‘Berufsverboten’ en honderden andere regelementen en voorschriften het bijna onmogelijk gemaakt op een normale manier in hun levensonderhoud te voorzien. Met het gevolg dat tussen 1933 en 1939 meer dan 300,000 Joden naar andere landen vertrokken. De meesten zochten andere west Europese landen op. Bijna 180,000 emigreerden naar Noord en Zuid Amerika en meer dan 60,000 vertrokken naar Palestina.

 Hitler had ter gelegenheid van de ‘Reichsparteitag der NSDAP’ onder het motto. “Reichsparteitag der Freiheit”, de Neurenberger Rassenwetten feestelijk ter stemming aangeboden. De wetten werden eenstemmig aangenomen.

Hiermede was de officiële discriminatie der Joden en zelfs half-Joden een feit en kreeg de antisemitische ideologie van de laatste jaren een juridische basis.

 

De wet ter bescherming van het Duitse bloed en de Duitse eer verbood alle seksuele relaties en huwelijken tussen Duitsers en niet-Duitsers. Gevolgd werd de wet door een nauwkeurige verklaring wanneer iemand als Jood werd beschouwd. Merkwaardig genoeg werd het Joden speciaal nog verboden Duitse dienstmeisjes in dienst te hebben.

 

In de roman ‘Twee Waarheden’ speelt deze wet een belangrijke rol. De Joodse hotelier ziet geen toekomst meer in het Duitsland van de Nationaal Socialistenen wil met zijn familiejuwelen naar Amerika vluchten. Hij wordt daarbij geholpen door een schippersfamilie, met noodlottige afloop.







Terug naar Inhoud